Vilka miljömärkningar för profilkläder finns det?

Först och främst måste vi reda ut vad profilkläder är, för det är inte säkert att alla vet det. Profilkläder är kläder som är anpassade för att kunna profilera ett företag eller en vara med speciella tryck på kläderna. Därför ställs det extra hårda krav på att kläderna ska vara av bra kvalitet för att trycket ska kunna fästa och inte ramla av.

Det är dock lika viktigt att profilkläder håller samma miljöstandard som andra kläder. Både miljön och arbetsförhållandena för de som syr kläderna tas in i de flesta miljömärkningarna.

Det är bra att konsumenter runt om i världen blir mer och mer uppmärksamma på varifrån kläderna kommer. Företag lyssnar på konsumenterna för att de vill sälja mer varor och därför ligger ansvaret till syvende och sist på oss alla att köpa och bära kläder som har en schysst påverkan både på naturen och de som tar fram kläderna.

Det finns en uppsjö av olika märkningar men ingen som är nischad direkt mot profilkläder. Vi ska här under dock gå igenom de vanligaste och starkaste miljömärkningarna som finns för kläder.

GOTS är internationell märkning

Ett problem som ofta lyfts upp när det kommer till att märka kläder är att det är internationella företag som arbetar inom olika nationella lagar och regler. Det gör att det är svårt att peka på vilka regler det är som egentligen gäller. Det är dock inget problem med en av de starkaste internationella märkningar som finns och som heter GOTS.

Det står för Global Organic Textile Standard och redan i namnet så berättar de mycket om vad märkningen innefattar. GOTS är med i hela kedjan av produktionen och tar in en massa aspekter för att säkerställa att den färdiga varan är godkänd både ur ett miljöperspektiv och ur arbetarnas synvinkel.

GOTS börjar sin granskning redan vid råvara och kontrollerar hur arbetarna som plockar bomullen mår till att den bearbetas och senare hur den sys. För att det ens ska komma på fråga med en GOTS-märkning så behöver textilierna även ha tillverkats av minst 70 % ekologiskt material och det finns massvis av ämnen som det inte får finnas några spår utav.

Till exempel tungmetaller och ftalater. Ser du ett klädesplagg med denna märkning så kan du känna dig trygg med att hela kedjan har kontrollerats och det innefattar både social rättvisa och att plagget är skonsamt för miljön. För profilkläder gäller samma regler och även om kläderna är mer slitstarka när de ska användas som profilkläder så tummas det inte på någon kvalitet.

EU Ecolabel är EU:s miljömärkning

Detta märke är inte särskilt vanligt i Sverige ännu utan finns bara på ett fåtal plagg. Likt GOTS så ställer EU Ecolabel krav på hela kedjan och kontrollerar både de sociala förhållandena och hur kläderna tillverkas i förhållande till miljöaspekten.

EU Ecolabel tar även in aspekten hur kläderna hanteras efter det att de har kasserats. Profilkläder kanske inte används mer än under en speciell kampanj eller under en kortare tid och riskerar då att slängas lite tidigare än andra kläder.

EU Ecolabel ställer då krav på att kläderna ska kunna användas till något annat eller att de ska kunna återanvändas på ett sätt som är bra för miljön.

Den här märkningen visar därför att det är en bra produktion, bearbetning, transport men även hantering av avfall. Transporten är ibland lätt att glömma bort men det är en självklar del att granska för miljömärkningarna då den utgör en stor del av miljöpåverkan.

Svanen är en nordisk märkning

Ett miljömärke som är väldigt vanligt här i Sverige och i övriga Norden är Svanen. De kontrollerar inte bara kläder och profilkläder utan även andra produkter och därför ses märkningen lite överallt.

Svanen har ett större miljöperspektiv än det sociala perspektivet och har specialiserat sig på att kontrollera om det finns några farliga kemikalier eller annat som kan förstöra vatten och jorden i produkten.

De tar även med i beräkningen hur produkten har framställts så att inget grundvatten eller luft har förorenats till exempel. De uppdaterar sina krav hela tiden och det ställs högre och högre krav på producenter för att kunna få Svanen-märkning.

Naturskyddsföreningens märkning heter Bra Miljöval

Bra Miljöval heter märkningen från Naturskyddsföreningen och de fokuserar på flera olika produkter, däribland kläder och profilkläder.

Även denna märkning tar med hela kedjan i sina krav och ställer krav på en säker framställning av råmaterialet, transporten och bearbetningen. Det får inte vara några miljöfarliga medel i kläderna och det måste också gå att hantera avfallet som blir på ett säkert sätt.

Det är bra att det finns flera olika märkningar. Det gör att även de som märker kläder och profilkläder måste uppdatera sina krav och tillvägagångssätt för att inte bli passiva. Ibland fokuserar de även på lite olika saker även om de flesta tar med hela kedjan i beräkningarna.

https://www.greenstrategy.se/hallbart-mode/miljocertifieringar/
https://gronamamman.se/mode/miljomarkning-klader-textil/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *