Vad innebär miljömärkningen svanen?

Det enkla och kortfattade svaret är att varor som är svanenmärkta uppfyller vissa miljökrav som behövs för att tillverkaren ska få lov att sätta denna märkning på produkten.

Syftet med en svanenmärkning är att hjälpa konsumenter välja de bästa och mest hållbara produkterna på marknaden ur ett miljöperspektiv.

Att en produkt är svanenmärkt innebär alltså att den är bra för miljön på vissa sätt. Det är ett enkelt sätt att veta att de varorna du köper inte belastar miljön i onödan.

Om svanenmärkningen

Svanenmärkningen har funnits i Sverige sedan år 1989, och är Sveriges officiella miljömärkning. Den har funnits lika länge i Norge, Finland och Island.

Danmark gick dock inte med i samarbetet förrän år 1992, det vill säga lite senare än de andra länderna. De som har ansvar för märkningen i Sverige är Miljömärkning Sverige AB, på uppdrag av regeringen.

Detta är ett icke-vinstdrivande statligt ägt företag som finansieras delvis av regeringen och delvis av avgifter som betalas av de företag som har svanenmärkta varor.

Avgiften för att ha en svanenmärkning på sin vara uppgick år 2009 till 0,3% av hela årets intäkter för just den varan. Miljömärkning Sverige AB har också ansvar för EU-blomman, som är den europeiska motsvarigheten till svanenmärkningen.

Under svanenmärkningens drygt trettio år långa historia har den gjort stora skillnader i miljöarbetet inom många branscher. Genom att utgöra ett viktigt mål för många företag har den utmanat stora företag och fått dem att fokusera och satsa mycket mer på sitt miljöarbete.

Detta har lett till stora framsteg i det nordiska miljöarbetet. Många miljöfarliga kemikalier som tidigare var tillåtna har idag blivit förbjudna eller mycket strikt kontrollerade. Återvinning och användning av återvunnet material har blivit allt viktigare.

Dessutom har märkningen spelat stor roll i att minska företags utsläpp av miljögifter och växthusgaser, som annars hade bidragit till en allvarligare klimatkris än den vi redan står inför.

Kriterier

För att en produkt ska få bli svanenmärkt måste företaget själv ansöka om det. För att ansökan ska godkännas måste ett antal strikta kriterier vara uppfyllda.

Man tittar bland annat på miljöpåverkan från tillverkningsprocessen, vilka råvaror den är gjord av och var dessa kommer ifrån samt hur enkelt produkten kan återvinnas.

Hela produktens livscykel spelar med andra ord roll. Dessutom måste företaget omprövas vart fjärde år för att kontrollera att kriterierna fortfarande uppfylls. Dessa kriterier är bland annat:

  • Varan får inte innehålla ämnen som är cancerogena, mutagena eller på annat sätt stör reproduktionsförmågan.
  • Produkten eller produktens ingredienser får inte vara testade på djur.
  • Ingredienserna får inte misstänkas vara hormonstörande, enligt vissa listor som finns i norden eller EU-länder.
  • När det gäller exempelvis hygienprodukter måste varan ha en text som uppmanar konsumenten att inte slänga produkten i toalettstolen, utan i en papperskorg istället.

Var finns svanenmärkta varor?

Svanen är en nordisk märkning. Den finns både i Sverige och alla de andra nordiska länderna, och produkter som är svanenmärkta går idag att hitta i de flesta affärerna, både online och i fysiska butiker.

Alla varor som är svanenmärkta har det karaktäristiska märket, föreställande en vit svan mot en grön cirkulär bakgrund, skapad av den finska konstnären Kyösti Varis på förpackningen.

Det är genom detta märke som du vet att en vara är svanenmärkt när du är och handlar. På Svanens hemsida kan du dessutom söka efter produkter som är svanenmärkta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *