Hur blir kläder miljömärkta?

Det finns många olika miljömärkningar av kläder idag men tyvärr ingen enhetlig standard. Därför har varje märkning sin egen betydelse och det kan vara svårt att veta vad den står för.

Det man generellt kan säga är att om ett plagg ska få miljömärkning ska företaget ha omfattande miljökrav som är kontrollerbara. Dessutom ska de vara tillverkade av naturmaterial som är ekologiska.

De olika miljökraven går från odling av exempelvis bomull till färgning av garnet eller tyget, från att arbetarna har en giftfri arbetsmiljö till att de få skäliga löner.

De kan också innebära att man inte använder kemiska bekämpningsmedel, giftiga kemikalier eller blekmedel under någon som helst del av tillverkningen.

Miljömärkta material

Det vanligaste materialet bland miljömärkta kläder är ekologisk bomull. För att bomullen ska få kallas för ekologisk besprutas den inte med insektsgifter och man använder inte heller konstgödning. Dessutom ska inga genmodifierade fröer användas och man ska växelodla jorden.

En bonuseffekt med den ekologiska bomullen är att odlingen inte kräver lika mycket vatten som den konventionella. Ett par jeans med konventionellt odlad bomull behöver 15000 liter vatten för att tillverkas från frö till färdigt plagg enligt LotusEco.

Samma typ av plagg men med ekologisk bomull kräver 91 % mindre vatten. Tyvärr är bara 0,1 % av världens bomullsodlingar ekologiska.
Ett annat material bland miljömärkta kläder är ull. För att ullen ska bli ekologisk krävs en ekologisk djurhållning.

Förutom att djuren naturligtvis ska äta ekologiskt foder ska de få gå fritt utomhus och inomhus samt ha sällskap av andra djur. Om en god djurhållning är en del av orsaken till att man väljer miljövänliga kläder ska man titta efter att merinoullen är mulesingfri.

Mulesing används ibland på Merinofår enligt Naturskyddsföreningen. Detta innebär att man skär bort en del av huden på lammets bakdel för att hindra att flugor lägger ägg i hudvecken och orsakar parasiter. Ingreppet görs oftast utan bedövning och såret lämnas öppet.

Bra miljömärkningar

Det finns vissa miljömärkningar på kläder som är bättre än andra det vill säga där kraven är som högst. En av dessa är Svanen som har funnits i många år. Det är en nordisk miljömärkning där produkten motsvarar högt ställda kriterier från råvara till avfall.

Textilierna ska vara ekologiskt framställda och man kräver också att arbetsmiljön är god vid alla stegen i produktionen. EU-blomman har motsvarande krav som Svanen när det gäller textilier men med stort undantag. Växtfibrerna behöver inte vara framställda ekologiskt.
Bra miljöval är Naturskyddsföreningens eget märke.

Här ställer man krav hela vägen fram till en färdig produkt. Föreningen har också miljömärkning för second hand-kläder samt re-designade kläder.

GOTS står för Global Organic Textile Standard. Det är en internationell miljömärkning som också miljömärker hela kedjan när det gäller textilier av naturmaterial.

Fair Trade är en märkning man ser ganska ofta. Det är inte en miljömärkning i sig utan den garanterar istället att arbetarna har goda arbetsvillkor och får skäligt betalt. Då goda arbetsvillkor innebär att grödorna inte besprutas med insektsmedel kan Fair Trade ändå ses som en del av miljömärkningen.

Slutligen är det på plats att ta upp Standard 100 by OEKO-TEX®. De testar textila produkter och deras tillbehör så att de inte innehåller ämnen som är skadliga för hälsan och huden.

Råvarorna är inte ekologiskt framställda men med tanke på allergener och cancerframkallande ämnen som kan ingå i produktionen fyller de ändå en viss funktion.

Källor:

https://fairtrade.se/
https://global-standard.org/
https://lotuseco.se/vattenatgang-for-ekologisk-bomull/
https://www.naturskyddsforeningen.se/
https://www.oeko-tex.com/en/our-standards/standard-100-by-oeko-tex
https://www.svanen.se/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *